Vuoden 2021 valintakoe tuo mukanaan ennakkomateriaalin

Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivuilla julkaistun tiedotteen (30.11.) mukaisesti vuoden 2021 valintakokeeseen sisältyy aiemmasta poiketen ennakkomateriaalia lukion fysiikan, biologian ja kemian oppimäärien lisäksi. Materiaali julkaistaan samalla sivustolla 23.4.2021 ja siihen pääset käsiksi tästä linkistä.

Ennakkomateriaalia tullaan käsittelemään kattavasti kursseillamme ja mikäli se sisältää englanninkielistä aineistoa, tullaan tämä suomentamaan ja tiivistämään kurssilaisille opiskelun selkeyttämistä varten.

Lääketieteelliseen koulutukseen hakeminen

Lääketieteellisten alojen eli lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen tutkinto-ohjelmiin hakeminen tapahtuu korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän kautta osoitteessa opintopolku.fi. Yhteishaun hakuaika syksyllä 2021 alkaviin opintoihin on 17.3.-31.3.2021. Valintakoe järjestetään tiistaina 25.5.2021 klo 9.00 - 14.00.

Hakukohteiksi voi uudistetussa yhteisvalinnassa valita halutessaan sekä lääketieteen (LL) että eläinlääketieteen (ELL), tai sekä hammaslääketieteen (HLL) että eläinlääketieteen tutkinto-ohjelmat. Lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkinto-ohjelmiin ei sen sijaan voi edelleenkään hakea yhdessä. Tämä eroaa aikaisemmasta käytännöstä, jossa hakija pystyi hakemaan ainoastaan yhteen tutkinto-ohjelmaan.

Hakijoille aikaisemmin annettu ensisijaisuuspiste (siihen hakukohteeseen, jonka hän oli asettanut ensimmäiseksi hakutoiveekseen lääketieteen tai hammaslääketieteen tutkinto-ohjelmista) poistuu vuoden 2021 yhteisvalinnassa.

Hakijan tulee osoittaa suomen tai ruotsin kielen taito (riippuen valitsemastaan linjasta) hakukohteen vaatimusten mukaisesti. Valintakoe ei itsessään käy osoituksena kielitaidosta. Kielitaidon osoittamisesta voit lukea lisää täältä.

Lisätietoa koulutuksesta ja hakemisesta saat osoitteesta laaketieteelliset.fi tai opintopolku.fi (päivittyy myöhemmin) sekä tiedekuntien opiskelijavalintasivuilta. Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetukseen pääset tutustumaan täällä.

Vanhoihin pääsykokeisiin voit tutustua täällä.

Tulevat muutokset vuoden 2021 valintakokeeseen pähkinänkuoressa:

• 65 % aloituspaikoista varataan ensikertalaisille hakijoille
• Todistusvalinnassa valitaan enintään 51 % hakijoista (tässä otetaan huomioon vain ensikertalaiset)
• Valintakoevalinnassa valitaan tämän jälkeen vähintään 49 % hakijoista
• Valintakokeen toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021
• Mahdollisesta ennakkomateriaalista kerrotaan lisää viimeistään 30.11.2020
• Kielitaidon osoittaminen: lue tarkat tiedot täältä

Valintakoe ja todistusvalinta

Valintakoevalinnassa täytetään vähintään 49 % hakukohteiden aloituspaikoista. Hakijan tulee vuoden 2021 yhteisvalinnassa valita itse, millä paikkakunnalla haluaa suorittaa kokeen. Valintakoepaikkaa ei voi myöhemmin vaihtaa. Mikäli hakija tulee valituksi todistusvalinnassa ylimpään lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseensa, ei kokeeseen voi enää osallistua. Mikäli valinta osuu alemmalle hakukohteelle, voi hän yrittää hakea ylempiin kohteisiin osallistumalla valintakokeeseen.

Kaikkiin LL-, HLL-, ja ELL- koulutusohjelmiin on sama valintakoe. Hakija ilmoittaa hakulomakkeella, haluaako hän tehdä kokeen suomen vai ruotsin kielellä. Kokeen tai kokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan vallitsevan pandemiatilanteen takia myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.

Huom! Valintakokeisiin voivat osallistua vain ne hakijat, jotka ovat jättäneet sähköisen hakemuksen opintopolussa ennen hakuajan umpeutumista. Ei siis kannata jättää hakulomakkeen täyttämistä viime tippaan.

Valintakoemateriaalina ovat lukion kemian, fysiikan ja biologian koko oppimäärät vuonna 2015 voimaan tulleen opetussuunnitelman mukaan:
- FY: kurssit 1-7 (vanha OPS 1-8)
- KE: kurssit 1-5
- BI: kurssit 1-5
- lisäksi kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto.

Kokeeseen uutuutena tuleva ennakkomateriaali julkaistaan 23.4.2021 lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivuilla. Lisätiedot ja samalla materiaalin tulet löytämään täältä.

Valintakokeeseen ei saa tuoda MAOL:ia, vaan käytössä on kokeen yhteydessä jaettava kaavaliite. Pääsykokeeseen tulee tuoda oma laskin, ja sen on oltava yksinkertainen nelilaskin. Tehtävät on kokeessa suunniteltu niin, että niistä on mahdollista suoriutua nelilaskimen avulla. Kokeessa sallitut laskimet löydät täältä.

Vuoden 2021 valintakoemenettelyssä varataan enintään 51 % aloituspaikoista jokaisessa lääketieteellisten alojen hakukohteessa todistusvalinnalla valittaville. Ainoastaan ensikertalaiset hakijat voivat tulla valituksi todistusvalinnassa, jossa valintajärjestys määräytyy YO-tutkinnon arvosanoista annettavien pisteiden perusteella.

Eri aineista saatavat pisteet ovat tullaan päivittämään opintopolkuun. Sivuilta voi tarkistaa myös vuonna 2020 todistusvalinnassa annetut pisteet.

Valintakokeeseen valmistautumisen merkityksen noustessa autamme sinua mielellämme hakemiseen, valintamenettelyyn tai lääketieteelliseen opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen info@turunkandivalmennus.fi

Valmennuskurssi tukee hakuprosessia

Valintakokeeseen valmistautuminen on hermoja raastavaa aikaa; opeteltavaa on paljon ja siihen käytettävissä oleva aika on rajallista. Paine on myös valtava, sillä mahdollisuuksia osallistua kokeeseen on vuosittain vain yksi. Valmennuskurssit tuovat yhteen samassa tilanteessa olevia opiskelijoita, jolloin opiskelusta tulee mielekkäämpää ja samalla järjestelmällisempää. Vertaistuki ylläpitää motivaatiota.

Turun Kandivalmennus järjestää yli 20 vuoden kokemuksella korkeatasoisia, lähiopetukseen pohjautuvia valmennuskursseja joka kevät ennen valintakoetta. Tiedämme, mitä valintakokeessa onnistuminen vaatii. Haluamme auttaa myös sinua saavuttamaan unelmasi - ja onnistumaan valintakokeessa kertaheitolla.

Ilmoittaudu kursseillemme täältä:

Aamu- tai iltakurssit
Pääsykoekurssi
Viimeinen voitelu

Tai tilaa tehtävämateriaaliamme kotiin itsenäisen opiskelun tueksi täältä

Opintojen kulku

Sekä LL- että HLL-tutkinnot koostuvat 2,5 vuotta kestävästä prekliinisestä vaiheesta, jossa tarkoituksena on opiskella riittävät teoriatiedot kliiniseen vaiheeseen. Tämän jälkeen opiskelussa alkaa kliininen vaihe, jolloin opinnot tapahtuvat potilaiden parissa. Turussa ensimmäiset kaksi vuotta LL- ja HLL-tutkinnon opiskelijat opiskelevat yhdessä.

Prekliinisissä opinnoissa opiskellaan ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa, biokemiaa, molekyylibiologiaa, tautioppia, lääkeoppia, mikrobiologiaa sekä laboratoriolääketiedettä. Opiskelu on pääosin luentomuotoista.

Kliinisessä vaiheessa opiskeluympäristö vaihtuu sairaalaksi ja luento- sekä pienryhmäopetuksen ohelle tulee klinikkaopetusta. Kliinisessä vaiheessa aihealueet opiskellaan erikoisala kerrallaan, sisätaudeista aloittaen.

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opinto-oppaat ovat nähtävillä tiedekunnan sivuilla.