Vuoden 2022 valintakoe järjestettiin ensimmäistä kertaa digitaalisena

Digitaalinen valintakoe on huomioitu valmennuskurssillamme tehtävissä, harjoituskokeissa ja materiaaleissa. Sähköistä valintakoetta ja sen tekemistä käsitellään sekä etä- että lähikursseillamme.

Aiemmin valintakokeessa on sallittu vain nelilaskin, mutta tänä vuonna fyysisen nelilaskimen lisäksi käytössä on digitaalisen koejärjestelmän oma sähköinen funktiolaskin. Sähköisen funktiolaskimen käyttöä tullaan harjoittelemaan kursseillamme.

Lääketieteelliseen koulutukseen hakeminen

Lääketieteellisten alojen eli lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen tutkinto-ohjelmiin hakeminen tapahtuu korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän kautta osoitteessa opintopolku.fi.

Hakukohteiksi pystyi v. 2022 uudistetussa yhteisvalinnassa valita halutessaan sekä lääketieteen (LL) että eläinlääketieteen (ELL), tai sekä hammaslääketieteen (HLL) että eläinlääketieteen tutkinto-ohjelmat. Lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkinto-ohjelmiin ei sen sijaan voinut edelleenkään hakea yhdessä. Vuoden 2023 osalta tietoa ei ole vielä julkaistu.

Hakijan tulee tarvittaessa osoittaa suomen tai ruotsin kielen taito (riippuen valitsemastaan linjasta) hakukohteen vaatimusten mukaisesti. Valintakoe ei itsessään käy osoituksena kielitaidosta. Kielitaidon osoittamisesta voit lukea lisää täältä.

Lisätietoa koulutuksesta ja hakemisesta saat osoitteesta laaketieteelliset.fi tai opintopolku.fi (päivittyy myöhemmin) sekä tiedekuntien opiskelijavalintasivuilta. Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetukseen pääset tutustumaan täällä.

Vanhoihin pääsykokeisiin voit tutustua täällä.

Muutokset vuoden 2022 valintakokeeseen pähkinänkuoressa:

• Digitaalinen pääsykoe

• Ennakkomateriaali poistuu

Vuoden 2023 valintakokeen vaatimukset päivitetään nettisivuillemme heti, kun ne on julkaistu syksyllä 2022.

Valintakoe ja todistusvalinta

Valintakoevalinnassa täytetään vähintään 49 % hakukohteiden aloituspaikoista. Hakijan on tullut vuoden 2021 yhteisvalinnasta alkaen valita itse, millä paikkakunnalla haluaa suorittaa kokeen. Valintakoepaikkaa ei voi myöhemmin vaihtaa. Mikäli hakija tulee valituksi todistusvalinnassa ylimpään lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseensa, ei kokeeseen voi enää osallistua. Mikäli valinta osuu alemmalle hakukohteelle, voi hän yrittää hakea ylempiin kohteisiin osallistumalla valintakokeeseen.

Kaikkiin LL-, HLL-, ja ELL- koulutusohjelmiin on sama valintakoe. Hakija ilmoittaa hakulomakkeella, haluaako hän tehdä kokeen suomen vai ruotsin kielellä.

Huom! Valintakokeisiin voivat osallistua vain ne hakijat, jotka ovat jättäneet sähköisen hakemuksen opintopolussa ennen hakuajan umpeutumista. Ei siis kannata jättää hakulomakkeen täyttämistä viime tippaan.

Valintakoemateriaalina v. 2022 olivat lukion kemian, fysiikan ja biologian koko oppimäärät vuonna 2015 voimaan tulleen opetussuunnitelman mukaan:
- FY: kurssit 1-7
- KE: kurssit 1-5
- BI: kurssit 1-5
- lisäksi kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto. Vuoden 2023 osalta tietoa valintakoevaatimuksista ei ole julkaistu, mutta vaatimukset ovat olleet jo vuosia samat.

Valintakokeeseen ei saa tuoda MAOL:ia, vaan käytössä on kokeen yhteydessä jaettava kaavaliite. Pääsykokeeseen tulee tuoda oma laskin, ja sen on oltava yksinkertainen nelilaskin. Tehtävät on kokeessa suunniteltu niin, että niistä on mahdollista suoriutua nelilaskimen avulla. Kokeessa sallitut laskimet löydät täältä. Nelilaskimen lisäksi kokeessa on käytössä digitaalinen funktiolaskin.

Vuoden 2022 valintakoemenettelyssä varattiin 51 % aloituspaikoista jokaisessa lääketieteellisten alojen hakukohteessa todistusvalinnalla valittaville. Ainoastaan ensikertalaiset hakijat voivat tulla valituksi todistusvalinnassa, jossa valintajärjestys määräytyy YO-tutkinnon arvosanoista annettavien pisteiden perusteella.

Eri aineista saatavat pisteet ovat tullaan päivittämään opintopolkuun. Sivuilta voi tarkistaa myös vuonna 2022 todistusvalinnassa annetut pisteet.

Valintakokeeseen valmistautumisen merkityksen noustessa autamme sinua mielellämme hakemiseen, valintamenettelyyn tai lääketieteelliseen opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen info@turunkandivalmennus.fi

Valmennuskurssi tukee hakuprosessia

Valintakokeeseen valmistautuminen on hermoja raastavaa aikaa; opeteltavaa on paljon ja siihen käytettävissä oleva aika on rajallista. Paine on myös valtava, sillä mahdollisuuksia osallistua kokeeseen on vuosittain vain yksi. Valmennuskurssit tuovat yhteen samassa tilanteessa olevia opiskelijoita, jolloin opiskelusta tulee mielekkäämpää ja samalla järjestelmällisempää. Vertaistuki ylläpitää motivaatiota.

Turun Kandivalmennus järjestää yli 25 vuoden kokemuksella korkeatasoisia, lähiopetukseen pohjautuvia valmennuskursseja joka kevät ennen valintakoetta. Tiedämme, mitä valintakokeessa onnistuminen vaatii. Haluamme auttaa myös sinua saavuttamaan unelmasi - ja onnistumaan valintakokeessa kertaheitolla.

Ilmoittaudu kursseillemme tai tilaa itseopiskelumateriaalit täältä.

Opintojen kulku

Sekä LL- että HLL-tutkinnot koostuvat 2,5 vuotta kestävästä prekliinisestä vaiheesta, jossa tarkoituksena on opiskella riittävät teoriatiedot kliiniseen vaiheeseen. Tämän jälkeen opiskelussa alkaa kliininen vaihe, jolloin opinnot tapahtuvat potilaiden parissa. Turussa ensimmäiset kaksi vuotta LL- ja HLL-tutkinnon opiskelijat opiskelevat yhdessä.

Prekliinisissä opinnoissa opiskellaan ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa, biokemiaa, molekyylibiologiaa, tautioppia, lääkeoppia, mikrobiologiaa sekä laboratoriolääketiedettä. Opiskelu on pääosin luentomuotoista.

Kliinisessä vaiheessa opiskeluympäristö vaihtuu sairaalaksi ja luento- sekä pienryhmäopetuksen ohelle tulee klinikkaopetusta. Kliinisessä vaiheessa aihealueet opiskellaan erikoisala kerrallaan, sisätaudeista aloittaen.

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opinto-oppaat ovat nähtävillä tiedekunnan sivuilla.